Vzhůru za omáčníky a terinami

Manželé Kostkovi z Brna se posledních šest let zabývají sbíráním polévkových mís (terin) a omáčníků. V současnosti vlastní 192 uvedených exponátů a jejich sbírka se neustále rozrůstá.  


Zhlédnutím sbírky, která je jednou z nových zámeckých expozic pro rok 2016, se budou moci návštěvníci seznámit s vývojem a výrobou československého porcelánu od roku 1900 do roku 1989, jejíž vzácnější součásti jsou označeny speciálními firemními značkami z limitovaných edicí.

Zájemci budou moci obdivovat charakteristické vlastnosti porcelánu. Bělost, hladkost a lesklost povrchu glazur, výzdobu, barevnost a soulad tvaru s dekorem od takových výrobců jako jsou například Thun 1794, Porcelán Moritz Zdekauer 1810, HaC Czechoslovakia, Epiag porcelán Czechoslovakia, a Porcelán Leander, Loučky.

Foto manželé Kostkovi, text Karel Knapp